Plan voor mondiaal klimaatberaad gelanceerd

Submitted by webmaster on Fri, 11-12-2020 - 18:19

Een zevental organisatoren van burgerberaden, waaronder de Britse Sortition Foundation en de Deense Technologieraad, hebben een plan gelanceerd voor een wereldwijd online klimaatberaad. Het is de bedoeling dat duizend gelote burgers aan het beraad gaan deelnemen. Samen moeten ze een dwarsdoorsnede vormen van de wereldbevolking.

De burgers zouden in het voorjaar en het begin van de zomer geloot moeten worden. Het beraad zal plaatsvinden in de aanloop naar de VN klimaatconventie COP26 in Glasgow, die die in november 2021 zal plaatsvinden. Verder zou het mondiale beraad geflankeerd worden door vele burgerberaden op nationaal en lokaal niveau.

Het project is nog op zoek naar financiering. Verder is het onduidelijk hoe de onderlinge communicatie zal verlopen tussen duizend mensen met uiteenlopende culturele achtergronden die in veel verschillende talen online zullen moeten kunnen communiceren. Ook zal het moeilijk zijn om invloed uit te oefenen op regeringen van soevereine landen, maar de organisatoren hebben hun hoop gevestigd op de morele gewicht van de door het mondiale burgerberaad op te stellen aanbevelingen.

Bronnen:


Zie ook, op deze site: