Wereldprimeur: Brussel krijgt permanente burgerraad voor klimaat

Submitted by webmaster on Sat, 19-11-2022 - 08:59

Het Brussels Gewest stelt begin 2023 de eerste permanente gelote burgerraad voor het klimaat aan. In Duitstalig Oost-BelgiëParijs en Mornington Peninsula (Melbourne) werden eerder al permanente gelote burgerraden ingevoerd, maar een permanente burgerraad specifiek voor klimaatbeleid is een wereldprimeur.

De honderd ingelote Brusselse burgers mogen elk half jaar aanbevelingen formuleren op het gebied van klimaatbeleid. De burgers zullen ook elk half jaar rouleren, dus opnieuw geloot worden. De specifieke uit te werken thema's worden steeds bepaald door 25 opnieuw gelote burgers uit de voorgaande, dus vertrekkende gelote groep, om agendering en uitwerking gescheiden te houden maar tegelijkertijd te zorgen voor continuïteit.

De beslismacht blijft in handen van politici. Deze hebben echter toegezegd dat zij de door de burgerraad uitgebrachte adviezen grondig zullen bestuderen en duidelijk zullen rapporteren wat ze met de adviezen zullen doen. Ook zullen ze het de burgerraad uitgebreid toelichten als ze de adviezen niet opvolgen.

Of het echt wereldprimeur is, is de vraag: ook in Milaan zou momenteel een initiatief lopen voor een permanente burgerraad voor klimaatbeleid.


Bronnen:

 

Zie ook: